Wat heb je nodig voor BE THE BUTTERFLY

De aanschaf van art supplies kan een behoorlijke uitgave zijn. Ik wil je daarom als tip meegeven om niet alle materialen in één keer te kopen. Verspreid het over de maanden, kijk per thema wat je al hebt en wat je nog aan wil schaffen. Zo worden de kosten wat meer verdeeld en heb je na een aantal maanden een mooi pakket aan art supplies.

Door de jaren heen heb ik allerlei materiaal uitgeprobeerd en daar zijn uiteindelijk favoriete merken en materialen uit gekomen. Maar ook ik ben gewoon begonnen bij Action en Xenos want als je materialen wilt uitproberen is het helemaal niet verkeerd om hier te starten. Het is goedkoop en als blijkt dat het materiaal je niet ligt is het niet zo erg om weer aan de kant te schuiven. 

De merken die ik hieronder benoem zijn mijn favorieten maar voel je vrij om een ander merk te kiezen en  te ontdekken wat jou het beste past.

Als je vragen hebt over materialen of je hebt iets ontdekt waar je razend enthousiast over bent, deel dit dan in de besloten Facebook groep. Zo kunnen we onze kennis delen met elkaar want met z’n allen weten we meer dan alleen.

Materialen om mee te starten

Dit zijn de materialen waarmee je tijdens de eerste 4 thema’s ga werken (Doodles, Watercolor, Botanical en Lettering)

Papier

Een schetsboek ~ A5 formaat

Mijn favoriet is die van Talens Art Creation

Dit schetsboek heeft redelijk glad papier van 140 grams waardoor het heel fijn werken is met fineliners maar ook met potlood. Als je het openvouwt blijft het mooi open liggen en dat werkt heel prettig. Kleur van het papier is offwhite.

Aquarel papier ~ A4 formaat

300 grams papier Cold press ~ Merk Fabriano

Het papier heeft een mooie structuur en goede dikte zodat het heel fijn werken is met aquarel verf. Dit papier is minder geschikt om met fineliners op te tekenen, door de structuur loopt de inkt wat uit en krijg je geen strakke lijnen.

Het A4 formaat is heel fijn omdat je zo op verschillende formaten kan werken, zowel A4 als A5 (helft van A4)

Mixed Media papier ~ A4 formaat 

250 grams papier van Talens Art Creation of Paint on van Clairefontaine

Op dit papier kan je met zowel droge als natte technieken werken waardoor het multi inzetbaar is. Het heeft niet zo grove structuur als aquarelpapier en is daardoor heel goed te gebruiken als je zowel met aquarelverf als fineliners en kleurpotloden wilt werken. 

Dit papier is niet noodzakelijk maar als aanvulling heel welkom.

Mixed Media papier Zwart ~ A4 of A5 formaat

180 / 250 grams papier Paint on van Clairefontaine

Dit papier heb je nog niet meteen nodig.

Fineliners

Watervaste fineliners van Staedtler of Micron

Beiden hebben mooie sets te koop met daarin fineliners oplopend in pendikte van 0.05 naar 0.8.

De 0.03 ontbreekt hierin maar is wel heel fijn om erbij te hebben. Met deze pen kan je hele kleine details aanbrengen. Het is soms wel even zoeken naar deze fineliner want het is niet altijd op voorraad. Twee merken waarvan ik weet dat zij hem hebben zijn Micron en Uni-ball

Aquarel verf

Napjes en/of tubes ~ Merk Winsor & Newton of Daniel Smith

Deze verf is sterk gepigmenteerd waardoor je prachtige zachte maar ook heldere kleuren krijgt (afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt). Ik vind het een heerlijke verf om mee te werken.

Ze zijn los verkrijgbaar maar Winsor & Newton (Cotman) hebben ook een mooie startersset. Een echt aanrader!

Aquarel kwasten

Ronde penselen

4, 6 en 10 ~ Merk Winsor & Newton (Cotman)
Dit zijn mooie zachte penselen die je ook voor gouache (plakkaatverf) kan gebruiken.

Ze nemen goed water op wat heel fijn werkt.

Voor gedetailleerd werk kan je ook een 1 of 2 er bij kopen (optioneel)

Platte penselen

Deze gebruik ik zelf heel weinig maar het is wel handig om er eentje te hebben om lekker snel vlakken te kunnen vullen. Dit kan overigens ook met de ronde 10.

Een goedkope set van Action of Xenos voldoet prima. Als je meer met deze penselen wilt gaan werken kan je in een later stadium alsnog een set van bijvoorbeeld Winsor & Newton aanschaffen.

Overig start materiaal

Witte gelpen

Gelly Roll 10 ~ Merk Sakura

Dit is een gelpen waarvan de witte inkt redelijk tot goed dekt. Het is een fijne om mee te werken, met name om kleine witte details aan te brengen in je werk.

HB potlood

Lineaal

(kneed) Gum

Washi tape

Dit gebruik je om een los vel papier vast te plakken op een ondergrond, als je bijvoorbeeld met aquarelverf wilt gaan werken. Op deze manier zal het papier niet zo krom trekken op het moment dat je met veel water gaat werken.

Overige materialen

Dit zijn de materialen die je bij latere thema’s nodig zult hebben

Kleurpotloden

Derwent Coloursoft

Persoonlijk hou ik van wat zachte kleurpotloden omdat je daar mooie lagen mee kan maken. Koop ze als set of kies losse kleuren uit. 

Grafiet potloden

Derwent HB, 2B en/of 4B

Met deze potloden breng je (in lagen) hele mooie schaduwen aan in je werk.

Gouache / Plakkaatverf

Talens en Winsor & Newton

Gouache is een verf die net als aquarelverf in wateroplosbaar is. Het verschil zit echter in het feit dat aquarel transparant opdroogt en gouache juist heel dekkend is. Hij droogt mooi mat op.

Ik raad je aan om een paar mooie kleuren te kiezen waar je graag mee werkt en die onderling goed te mengen zijn. Inclusief dekwit en zwart.

Ondersteunend materiaal

Hobbymes en Snijmat

Schaar

Cirkelsjabloon of kommetjes
Deze zijn handig als je niet zo goed uit de losse hand cirkels kan tekenen.

Oude tandenborstel
Om verf spatten mee te maken

Zachte katoenen doeken en/of keukenrol
Om je kwasten mee schoon te maken

Bakjes voor water

Verfmengbakjes ~ Porcelein heeft mijn voorkeur

Föhn
Voor het sneller laten drogen van je aquarel werk

Overig
Het kan zijn dat ik ook nog ander materiaal gebruik, omdat ik iets nieuws heb ontdekt bijvoorbeeld, maar dit vermeld ik dan altijd bij de workshop zelf.

Leuk om erbij te hebben

Deze materialen zijn niet persé nodig maar kunnen wel iets extra aan je werk toevoegen

Aquarelkwasten met waterreservoir

Deze zijn ideaal voor onderweg of op lokatie (bijvoorbeeld voor gebruik in je art journal) omdat je dan meestal geen bakjes water tot je beschikking hebt.

Het reservoir kan je niet alleen vullen met water maar ook met inkt. Je hebt hier verschillende merken in maar ik gebruik ze van Derwent en ik heb ze in 3 maten: XS, S en M.

Aquarel krijt

Caran d’Ache ~ Neocolor II

Met deze krijtjes creëer je prachtige verzadigde kleuren met een eventuele mooie structuur. Je kan ze met en zonder water gebruiken. Als je benieuwd bent naar de werking ervan zoek dan op Youtube naar “Neocolor II” en je vindt meteen diverse tutorials.

Gekleurde acryl inkt

Inkt op waterbasis die je met kwast of kroontjespen gebruikt. Talens heeft een pipet aan het deksel van de potjes gemaakt en daar kan je ook gave dingen mee toevoegen aan je tekening (denk aan druppels).

Kroontjespen

Je weet wel, die pen waar heel vroeger mee werd geschreven. Het is heel leuk om dit (weer) eens te proberen, zeker als je een combi van dikke en dunne lijnen wilt.

En het geluid van de pen op papier is een ervaring op zich, je houdt er van of je vind het helemaal niets 😉

Oostindische inkt

Deze inkt gebruik je in combinatie met je kroontjespen. Hij is diepzwart en dat kan een mooie toevoeging aan je werk zijn.

A3 of A2 papier (groot formaat)

Dit formaat papier is heel gaaf om mee te werken als je eens groot wilt proberen. Je hebt alle ruimte om lekker breed met je materialen te experimenteren.

Ook is dit papier heel goed te gebruiken als je kunstboekjes wilt maken (bijvoorbeeld de accordeon boekjes). De workshop hiervoor vind je onder het Art Journal thema.

Afhankelijk van het doel kan je aquarel papier, mixed media of mooi glad papier kiezen (bijvoorbeeld voor een fineliner tekening).

© 2020 ~ Mirjam Schneijderberg ~ CREATED WITH ♥